Fakenieuws (2)

Had ik het al eens over fakenieuws gehad? Ik geloof het wel, maar deze drie berichtjes wil ik jullie niet onthouden:

Uit de Prawda van 1 april 2008: “Russische archeologen hebben bij opgravingen op een diepte van 10 meter restanten van koperdraden gevonden, die naar schatting 1000 jaar oud zijn. Wetenschappers concluderen hieruit dat de Russen 1000 jaar geleden reeds beschikten over een kopernetwerk”.

Op 13 april 2008 stond in de New York Times: “Na de Russische ontdekking van een 1000 jaar oud kopernetwerk heeft ook in de Verenigde Staten diepgravend bodemonderzoek plaatsgevonden. Op een diepte van 20 meter zijn daarbij resten van glasvezelkabels aangetroffen. Daaruit moet volgens Amerikaanse geleerden de conclusie getrokken worden dat men in Amerika al 2000 jaar geleden beschikte over een geavanceerd digitaal glasvezelnetwerk. En dat terwijl de Russen 1000 jaar later nog aanmodderden met hun koperen leidingen”.

Nog geen week later verscheen er een bericht in het Eindhovens Dagblad. De tekst daarvan luidde: “Bij opgravingen tussen Eindhoven en Aalst hebben onderzoekers op 50 meter diepte helemaal niets gevonden. Wetenschappers van de Eindhovense TU concluderen hieruit, dat men in Eindhoven 5000 jaar geleden al beschikte over een draadloos netwerk”.