Ik ben nu ruim een maand bezig als postbezorger. Het is een leuke bijbaan. Je bent buiten, in beweging en je krijgt er nog voor betaald ook (niet echt veel trouwens). Ideaal voor mij, omdat ik merkte dat ik meer beweging nodig had, terwijl sporten er niet meer van kwam. Nu loop en fiets ik vijf dagen per week een paar uur buiten. ’s Middags, het dagdeel dat ik als schrijver het minst productief ben. Ideaal dus.

Het werk zelf is ook heel leuk om te doen. Je ontmoet veel mensen en iedere dag is anders. Ik laat in winkels en bij bedrijven tijdens gesprekjes regelmatig vallen dat ik behalve postbezorger ook tekstschrijver ben en ik zorg ook altijd dat ik visitekaartjes bij heb. Zo doe ik ook nog eens aan acquisitie. Eén ding valt me echter wel op: sommige mensen lijken een hekel te hebben aan postbezorgers.

Het begint bij architecten. Hoe kan een architect in godsnaam vergeten een brievenbus op te nemen in zijn ontwerp. Ik bezorg regelmatig post in een overdekt winkelcentrum, waar geen enkele winkel beschikt over een brievenbus. Dat verplicht mij om alle post winkel voor winkel naar binnen te brengen; goed voor de sociale contacten, slecht voor mijn uurloon.

Dan de brievenbussen die sommige mensen hebben. De eerste dagen heb ik er mijn vingers aan opengehaald. Met name exemplaren die als een muizenval dichtklappen zodra je er een brief doorheen hebt geschoven zijn verraderlijk. Maar je hebt er ook met een extra binnenklep, tegen de tocht neem ik aan. Heb je met je ene hand de buitenklep opengedaan, schuif je met de andere de post naar binnen en dan komt die tegen die klep aan. Dan moet je dus buitenklep loslaten (auw) en met je vingers door de gleuf die binnenklep openduwen, wat niet echt handig is omdat je meestal ook de post voor de volgende huizen al in je handen hebt.

Het formaat van de brievenbussen is ook een wereld op zich. Sommige zijn zo klein dat er alleen een ansichtkaart ongevouwen doorheen gaat. Als we ooit nog eens een verenigd Europa willen worden, laat dan de EU beginnen met regels op te stellen voor het formaat van de gleuven van brievenbussen. Het zou mijn mening over de eenwording van Europa positief beïnvloeden.

Voorlopig zitten we in Nederland. Zonder regels voor brievenbussen, maar mét af en toe slecht weer. Daar weten de postbezorgerhaters ook wel raad mee. Sommigen laten hun voortuin zodanig overwoekeren dat het onmogelijk is de voordeur te bereiken zonder een douche te krijgen van druppels die van de begroeiing naar beneden vallen. Anderen hebben boven hun voordeur netjes een afdakje gemaakt, zodat bezoekers niet in de regen hoeven te wachten als ze aangebeld hebben. De brievenbus hebben die mensen dan een meter verder hangen, in de regen…

Wat bezielt ontwerpers van sommige brievenbussen trouwens als ze exemplaren ontwerpen die zo plat zijn dat een stijve brief of pakje er met geen mogelijkheid inpast? Waarom hangen mensen een strakgespannen gordijn tegen de brievenbus aan of maken ze zelf gehaakte, veel te kleine zakjes om de post op te hangen? Waarom laten mensen hun buitenbrievenbus helemaal overwoekeren door klimop? Waarom richten mensen honden af om hun post luid grommend of blaffend te vernielen zodra die door de gleuf naar binnen glijdt? Allemaal vragen die in je opkomen tijdens het bezorgen van de post. Maar het blijft leuk, postbezorger zijn.

Reactie op “Waarom haten mensen postbezorgers?

  1. Mooi stukkie Ton!

    Er zijn toch standaard afmetingen voor de PTT/PostNL brievenbus?
    De onze voldoet daar overigens niet aan. Ingemetseld in de voorgevel.
    Dus geen haar op mijn hoofd om dat ding aan moderne regelgeving te veranderen!
    Jammer voor de postbode! ?